Танева: Коронавирусът не се пренася чрез храни!

Готови сме да посрещнем нуждите за Великден и Гергьовден, обясни тя
1 апр 2020 12:17, Петя Славова
31
Танева: Коронавирусът не се пренася чрез храни!
Снимка: БГНЕС

Коронавирусът остава дълго време върху повърхности, но според министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, няма доказателства, че заразяване чрез пренасянето му от храни е възможно.

"Категорично няма риск от пренасяне на коронавирус чрез храната. Ние следим всички научни становища, които излизат по различин институти по света. Няма доказателства, че заразяване чрез такова пренасяне е възможно", заяви Танева пред Нова тв.

"Няма доказателства, че заразяване чрез такова пренасяне е възможно“, каза още тя и посъветва плодовете и зеленчуците да се измиват добре.

Още по темата

"Трябва да вземем всички противоепидемични мерки, за да запазим здравето на хората. Лично аз не съм си правила тест за коронавирус, защото не съм прочуствала неразположение или признак, който да говори за него", добави министърът.

Тя коментира и появилата се информация за спекула при някои храни. По думите й, комисия за защита на потребителите трябва да следи за спекула на цените на продуктите. Такъв е джинджифилът, чиято цена стига 20 лв. "Проблемът е за всички хранителни ресурси, за която България има достатъчно да нахрани собственото си население и това в Европа, за да не се допусне изкривяване на пазара, поради нарушени логистики", обясни Танева.

Относно заразения с коронавирус депутат от ДПС Хасан Адемов, министърът коментира: "Пожелавам му бързо оздравяване. С него имаме много добри колегиални отношения. Вярвам, че всичко ще бъде наред. Снощи му пуснах съобщение и му казах, че му желая бързо оздравяване".

"Когато получим сигнали за спекула с цените на храните, уведомяваме КЗП за това. Вчера получихме сигнал за джинджифила, че цената в магазин е по-висока и то два пъти по-висока, отколкото преди седмици", категорична бе още Танева.

Според нея един от най-големите проблеми в сектор "Земеделие" е липсата на възможност за износ. "Ако успеем логистично да провокираме доставката в магазините да бъде от българските производители ще премахнем рисковете в доставките", каза още тя.

България произвежда агнешко и е готова да посрещне нуждите за Великден и Гергьовден, увери още земеделския министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
2
 
! Отговори
да де преди 4 години
Както се казва, не се знае дали се разпространява или не.Стискайте палци.
26
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хем липсва възможност за износ,хем липсва логистика за доставка на продукцията произведена от народа в националната мрежа с магазини,а как преди 30 години имаше що за износ,що за вътрешно потребление и с качество на кой каквото му е кеф,понеже винаги е имало износ срещу внос и вътрешно потребление,които са обвързани как икономически-финансово-социални възможности за организацията на управлението така за тези качества за организация на управляващите по нормативни бази викащи им социални рейтинги.
25
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А само чрез опаковките им.И там където е пипнал тоя и оня.
24
1
 
14
 
! Отговори
внимавайте преди 4 години
Затова ли си мием ръцете? след като можем от ръцете да предадем вирус на лицето си, тогава значи може и по стоките/храните, които пипаме!
23
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До моля?и после в магазина е по-скъпо от чуждото... как става тая магия.. и защо да плащам по-скъпо за нещо дето са го взели от вас за жълти стотинки ??!
22
1
 
12
 
! Отговори
моля? преди 4 години
Тази кака да ги навъртя, че миналата година биологичния мед се изкупуваше благодарение на създадения с нейно знание картел, на цена 3,20 лв/кг.Става дума за биологичен мед.Наскоро получих фактура да внеса сумата от 638 ? за инспекция от Сертифициращата фирма; е, ще получа една цветна хартийка, която за мен вече няма значение.Наясно ли сте на какви цени се изкупува земеделската продукция в България?Всичко ни го вземат за жълти стотинки.
21
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Слушайте я, от ГЕРБ е!!!
20
1
 
4
 
! Отговори
до 18 преди 4 години
а за Белгия това се нарича Претъпление срещу Народа, но дали и в Европейските държави и ЕС не е имало същата схема като в Австралия - според мен 100% - да, няма логика Пекин да врътне тоя номер само в Австралия! Още повече, че разстоянието Пекин Европа, е дори малко по-малко от Пекин до Австралия!!!
19
1
 
10
 
! Отговори
Хемус преди 4 години
Е как да се пренася като храната е бъкана с менделеевата таблица!Най-много някой нова химическа формула да се получи
18
1
 
6
 
! Отговори
до 18 преди 4 години
ето ти линк даже в Британската преса:https://dailymail.co.uk/news/article-8173583/Shipping-face-masks-hand-sanitiser-overseas-Australia-punishable-JAIL.htmlв Австралия гласуваха закон това за напред да е наказуемо със затвор, но гледай и австралийски телевизии или чети техни вестници да видиш за какъв обем на операция говорим - Китайските компании в Австралия в един момент спират дейността си и почват да купуват тонове Медицинско оборудване - ето и защо Китай кри - иначе нямаше да мине!
17
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мхм. Не си мийте покупките. Купувайте си хляб от витрина и насипни ядки кооооолкото си искате. Във вма и софиямед е за депутати, само да знаете. Иначе зараза няма, но пък имаме царевица за 2г резерв.
16
2
 
7
 
! Отговори
Китаец от Ухан преди 4 години
Виждате ли и Министърката Ви го каза - ядете на Прилепи е Безопасно и Уханска Чума така се не предава!! П.С. в момента готвя яхнийка от Прилеп и 4-ри Плъха, че на тоя сняг и студ, трябва силна топла храна!
15
1
 
11
 
! Отговори
noFreeman преди 4 години
тая тъпачка реве за българско ама миналата година не я интересуваше като влизаше гръцка безвкусна краставица... сега се видя, че интересът за внос на каъвто и да е зеленчук е голяма далавера... аз изкарах 30 тона от които хвърлих 4-5 заради ниската гръцка цена
14
1
 
5
 
! Отговори
Шаши преди 4 години
Ясно. Е сега вече се успокоих. Като минат 300 бабелника да препипат доматите и аз си взема , ще съм спокоен. Или като почнат да обръщат салатите, а ябълките-те направо стават лъскави.
13
3
 
7
 
! Отговори
до 11 преди 4 години
Истината почва да излиза на яве, как стана така, че никой няма маски, дето могат да филтрират вируси!
12
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На тази министърка със сигурност й нямам доверие. Тази жена има за цел само да се задържи на трона и е готова на всякакви лъжи
11
1
 
8
 
! Отговори
чухте ли преди 4 години
по време когато Китай на никой не беше казал за Заразата, Китайски компании в Австралия, дето нямат нищо общо с медицина като строителни компании и други са изкупили тонове и всичкото налично медицинско оборудване, маски, защитни очила и костюми и са го изнесли от Австралия - ако това не е акт на война, т.е. знаеш за заразата не казваш на никой и обричаш цели държави като подмолно ги остовяш без необходимите медицински материали и дали е само Австралия или само те сега смеят да кажат!
10
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази е крайно време да се връща в Котел при мъжа си, който е и кмет там. Поне да му глади ризите, че все омачкан ходи човека.
9
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да провокират магазините да продават бг стоки? И как като съм в неплатен отпуск , скоро трябва да дърпам кредит , а бг стоките са с 1-2-3лв по-скъпи и по-некачествени.. Мен кой ще ме спасява ? Да пусна тениски еднодневки за 50 лв парчето и да ми ги купуват , че съм българин?????
8
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Vsichko e vazmojno, no vie ne znaete i ne mojete, zastoto ste marzelivi, rahglezeni i nedoucheni.